Rouwbegeleiding



Rouwbegeleiding


Bij rouw denken we vooral aan een overlijden maar ook na een

scheiding, verlies van een job of andere vormen van verlies,

ga je door een emotionele rollercoaster en heb je tijd nodig om

alles te verwerken en verder te kunnen met je leven. 


Na het verlies van een geliefd persoon word je overmand door

verdriet en gemis. Die emoties gaan vaak gepaard met onbegrip,

woede, ontkenning, schuldgevoel,… en kunnen zelfs leiden tot depressie.

Rouw is een complexer en langduriger proces dan verdriet. Het omvat niet alleen emotionele reacties, maar ook cognitieve, fysieke en gedragsmatige veranderingen. Een rouwproces wordt geassocieerd met overlijden, maar ook na een scheiding of andere vormen van verlies ga je door een rouwproces.


Rouwverwerking verschilt sterk van persoon tot persoon. Als je merkt dat je worstelt met intense emoties, moeite hebt om je dagelijks leven voort te zetten of het gevoel hebt dat je op automatische piloot leeft, is rouwbegeleiding aangewezen. Erkennen dat je hulp nodig hebt, is de eerste stap naar verandering.


Als rouwbegeleider luister ik naar je verhaal zonder oordeel, in een veilige omgeving waar je je gevoelens en gedachten vrij kan uiten. Naast emotionele ondersteuning krijg je inzicht in de verschillende fasen van je rouwproces. Je leert op een effectieve manier omgaan met je emoties en gedachten. Vaak steekt een onverwerkt verlies of gemis pas na jaren weer de kop op. Rouwbegeleiding brengt je rouwproces in beweging, zodat het je niet blijft belemmeren in je dagelijks leven. Het helpt je om het verdriet een plaats te geven en weer veerkracht op te bouwen na een intens verlies. Stap per stap, op jouw tempo.